donderdag 5 februari 2009

Wat is pop art?

Wat is pop art eigenlijk?

Dat gaan we proberen te beantwoorden in het eerste deel van deze theorie. Pop art is een afkorting voor ‘popular art’. het was dus eigenlijk populaire kunst. Pop art is een kunststroming uit de jaren ’60 maar begon al midden jaren ’50. In eerste instantie was het geen kunststroming. Het begon allemaal als reclame materiaal. De pop art gaat over reclame en het dagelijks leven. Het zijn zaken die veel speelden in de jaren ’60. Later werd er meer een kunst van gemaakt en is het een kunststroming geworden. Dit kwam omdat de kunstenaars hun kunst minder gingen gebruiken voor reclame en meer voor amusement en het aanschouwen van de kunst. Pop art is eigenlijk tegelijkertijd ontstaan in Engeland en Amerika. Later is het in de rest van Europa terecht gekomen. Maar dit waren toch wel de twee landen waar je het meest van deze kunststroming zag.

De kunststroming ‘pop art’ kwam voort uit een bepaalde tijdsgeest. Namelijk die van vrijheid, seksuele revolutie en vrouwenemancipatie. De popart wat een stroming die dicht bij de mensen stond. Vaak was het gewoon om te zien en meer niet. Daarentegen heb je ook werken die juist tegen de politieke sfeer in die tijd gingen. Er zijn ook pop art werken over de vietnam oorlog. Vaak zaten deze werken voor met ironie en waarschuwingen. De kunstenaars wilden met popart hun vrijheid en vrijheid van meninguiting benadrukken.


De kenmerken van pop art.

Pop art heeft een aantal onderwerpen, thema’s, personen en voorwerpen die veel naar voren komen. Het zijn thema’s en onderwerpen als: stripverhalen, reclame, televisie, kranten en tijdschriften. Veel gebruikte persoon ook wel beroemdheden die gebruikt worden zijn: Elvis Presley, Marilyn Monroe en Mao (Chinese keizer). Als laatste kom je nog voorwerpen tegen. Dit valt vaak onder het thema reclame de kunstenaars gebruikten afbeeldingen van soepblikken, spaghettiverpakkingen, coca colaflessen en nog veel meer andere supermarkt producten.

Pop art is het in beeld brengen en de verheerlijking van de Consumptiemaatschappij met behulp van alledaagse afbeeldingen en triviale voorwerpen.

De Kenmerken van Pop art zijn heel lastig vast te leggen. Eigenlijk is het zo dat elke kunstenaar zijn eigen manier heeft. Ik zal nu wat algemene technieken en stijlen behandelen maar voor verder details zal je bij de kunstenaars moeten kijken. Andy Warhole bijvoorbeeld gebruikt vooral de zeedruk. En Roy Lichtenstein maakte stripafbeeldingen aan de hand van geschilderde rasterpunten. Rasterpunten zijn stippen die samen één afbeelding vormen. Tom Wesselman is een kunstenaar die zich vooral bezig houdt met het schilderen van het vrouwelijk lichaam op nieuwe manieren. En bijvoorbeeld Woody van Amen een Nederlandse kunstenaar die nam voorwerpen en verwerkten deze in zijn beeldcollages.

Geen opmerkingen: