donderdag 5 februari 2009

Kunstenaars

Andy Warhol

Andy Warhol , eigenlijk Andrej Warhola, was een veelzijdige kunstenaar in de pop art. Andy warhol was niet de voorloper van Pop art maar was zeker wel de belangrijkste kunstenaar. Als je verwijst naar pop art kom je al gauw zijn werk tegen. Hij was een kunstschilder, graficus, fotograaf en filmer.


Reclametekenaar

Andy Warhol begon zijn carrière in de reclametekening. E na een paar jaar groeide hij binnen enkele jaren uit tot een bekende naam voor artdirectors. Het eerste succes was een matroos die heroïne in zijn arm spuit. Dit was reclame voor een radioprogramma in werd geplaatst in de New York Times in september 1951. Tijdens dit werk werkte hij vaak met herhaling en weinig variatie. ook dit zie je terug in zijn werk.


Kunstenaar

Toen Warhol kunstenaar werd heeft hij met veel verschillende dingen geschilderd maar wel in dezelfde stijl. Zijn eerste tentoonstelling was in 1952 en had hij verkregen via een vriend die de eigenaar was van de Hugo Gallery was. Deze tentoonstelling bestond uit tekeningen gemaakt bij het verhaal van Truman Capote. Het vak reclame tekenaar bleef in hem zitten. Hij bleef namelijk schilderen wat anderen wilden. Veel van zijn ideeën kwamen van vrienden en kennissen af.

Onder invloed van de "ready-mades" van Duchamp introduceerde Warhol alledaagse consumentenproducten in zijn kunstwerken. Hiervoor gebruikte hij bijvoorbeeld de bekende soepblikken, het merkbeeld van Coca-Cola en het Amerikaanse dollarbiljet.


Popart

Andy Warhol's verrijking aan de pop art wat met behulp van de zeefdruktechniek. Er ontstonden grote series werken waarbij het onderwerp sterren was, sterren als Marilyn Monroe en Elvis Presley ook nam hij controversiële thema's zoals ongelukken en elektrische stoel. Andy Warhol gebruikte veelal bestaande foto's, die hij al manipulerend dikwijls talloze keren op het doek vermenigvuldigde. Hierdoor kwam de herhaling in zijn werken. Warhol is later zijn nieuwe studio The Factory begonnen.


Schietincident

In juli 1968, de Factory was inmiddels verhuisd naar 33 Union Square West, werd Andy Warhol neergeschoten door de radicale en als enigszins maffe feministe. Zij stond bekendonder de naam Valerie Solanis. Het duurde bijna een half uur voor de ambulance arriveerde om de in levensgevaar verkerende kunstenaar naar het ziekenhuis te transporteren. Velen zien deze gebeurtenis als het keerpunt in de carrière van Warhol. Hij werd bang voor indringers en nadat Warhol terugkeerde naar de Factory werd het open deur beleid beëindigd. Warhol werd zakelijker en veranderde later de naam van de studio toepasselijk in the Office.


Roy Lichtenstein

Roy lichtenstein leefde van 1923 tot 1997, hij was geboren in New York. Roy begon al op jonge leeftijd met het maken van kunst. Op zijn 14e volgde hij elke zondag ochtend schilderlessen. Rond 1940 heeft hij gestudeerd aan de Arts Student league in New York, ondanks een onderbreking van 3 jaar door zijn militaire dienstplicht heeft hij in 1940 tot 1949 een studie gevolgd aan de Ohio State University in Columbus. Net als Andy Warhol heeft ook Roy Lichtenstein in het commerciële grafisch circuit gewerkt. Hij maakte kleine ontwerpen en richtte winkeletalages in. Na zijn studie heeft Roy Lichtenstein les gegeven aan de universiteit van Ohio. Door zijn ontmoeting met Claes Oldenburg begon Roy Lichtenstein te experimenteren door stijlelementen uit stripverhalen en reclame te halen. De rasters, stippen, felle kleuren en zwarte contourlijnen heeft hij rond 1960 geïntroduceerd. Deze nieuwe werkvormen hebben Roy Lichtenstein beroemd gemaakt.

Roy Lichtenstein zijn kunst werd geëxposeerd door heel de wereld, zo werden er exposities gehouden in Europa (Amsterdam, Bern, Londen en Hannover) maar ook in de Verenigde Staten en Japan.

Naast Andy Warhol wordt Roy Lichtenstein vaak gezien als dé grote artiest van popart. Doordat hij werkte met stripverhalen en reclame was zijn kunst erg toegankelijk voor eigenlijk vrijwel iedereen.

Een van de eerste beroemde werken van Roy Lichtenstein is de ‘ten dollar bill’ print. Hierna heeft hij eerst 3 jaar abstracte werken gecreëerd.
De drastische veranderingen in zijn werk zijn begonnen toen Roy Lichtenstein door zijn kinderen werd uitgedaagd om te laten zien dat hij net zo goed kon tekenen als in de stripboeken. Het begon met een tekening van Mickey Mouse en Donald Duck.


Roy Lichtenstein is met zijn werk naar een kunsthal eigenaar gestapt, die hem in eerste instantie uitlachte om zijn werk. Pas toen Andy Warhol met soortgelijke (maar minder goed uitgewerkte) striptekeningen kwam, drong het door dat Roy Lichtenstein een nieuw soort kunst ontdekt had. In de bladen werd hij nog steeds uitgelachen en bespot.

Roy Lichtenstein werkte veel met stencils die vol stonden met grote strepen en stippen, waardoor het leek op een massa publicatie. Hij maakte zijn werk allemaal zelf, maar wilde het eruit laten zien als werk wat geprint was door machines. Er wordt ook gespeculeerd dat hij simpelweg niet wilde dat zijn penseelstreken gezien werden. Roy Lichtenstein gebruikte veel verschillende werkvormen die hij ook vaak combineerde in zijn werk.

David Hockney

David Hockney werd geboren in 1937 in Bradford. David Hockney is de bekendste engelse popart-artiest. Daivid Hocknety heeft van 1959 tot 1962 gestudeerd aan de Londense Koninklijke Academie.

Net als Andy Warhol en Roy Lichtenstein is David Hockney bekend geworden rond de jaren 60. Het werk van David hockney valt vooral op door zijn ironische humor, ook heeft zijn werk een sterk anakedotisch karakter. In 1964 is David Hockney in Californie gaan wonen. Hier heeft hij zijn werk omgezet in een ietwat realistischere vorm. Veel terugkomende thema’s in zijn vroegere werk zijn zwembaden, portretten en landschappen. Vanaf 1966 is David Hockney steeds vaker foto’s gaan egbruiken voor zijn schilderijen, ook bracht hij in de jaren 60 collages naar buiten die volledig bestonden uit foto’s. Hij liet vaak verschillende standpunten van zijn werk zien zodat er beweging in kwam. Ook gebruikte hij vaak verschillende standpunten om kleine details in zijn werk te accentueren.

Vanaf 1980 werd het werk van David hockney steeds meer gezien als werk met een maar expressionistisch karakter. In zijn werk was duidelijk zijn interesse voor andere kunstenaars te zien, zoals Pablo picasso. David Hockney is niet alleen schilder, ook is hij een bekend tekenaar en graveur. Naast deze werken waagt hij zich ook aan het ontwerpen van decors voor balletvoorstellingen.

David Hockney’s werk is wereldwijd bekend en hij heeft tentoonstellingen gehad in de belangrijkste musea ter wereld.

Geen opmerkingen: